Lo projecte Revista de l’Alguer

Lo Projecte Revista De l’Alguer (RDA) naix amb la intenció de crear una pàgina web, que sigui un espaci virtual ont tants estudiosos i apassionats de la llengua i de la cultura catalana de l’Alguer puguin publicar per un públic ampli constituït de la platea dels catalanoparlants, estudis, articles i reflexions.

A més d’això una part de la pàgina web siguerà dedicada a la divulgació de les obres de Rafael Caria en format digital, considerat que actualment les publicacions, importants i fondamentals pels joves estudiosos no són fàcilment recuperables. Així com trobaran espaci les publicacions i els materials didàctics produïts de l’Òmnium Cultural de l’Alguer durant més de 20 anys d’activitat en favor de la promoció de l’ús del català de l’Alguer.

Responsables del Projecte RDA són Stefano Campus, President i responsable legal de l’Òmnium Cultural de l’Alguer ; i Carla Valentino, Vicepresidenta i responsable lingüística de l’associació i del projecte RDA.

La Revista de l’Alguer (RDA) és constituïda de dues macroseccions:

  • Una secció ont és publicada en format digital tota l’obra de Rafael Caria, primer alguerés membre corresponent de la secció filològica de l’IEC. La sua producció va de la traducció en italià del llibre de Eduard Toda L’Alguer. Un poble català d’Itàlia amb un pròleg sociolingüístic  a cura del mateix Caria, als estudis de Toponomàstica del territori de l’Alguer, als estudis de lingüística de diversos àmbits lexicals, als deu volums d’una revista científica amb continguts multidisciplinaris, fins als tres reculls de poesia, per acabar amb l’última obra “Apunts sobre un llibre blanc”, una anàlisi sociolingüística a damunt de la situació actual del català de l’Alguer.  Una vasta i polièdrica biblioteca, realitzada en més de 50 anys que té d’ésser posada a disposició dels estudiosos i de totes aquelles persones que volen conèixer l‘Alguer i a la sua identitat lingüística i cultural.
  • L’altra macrosecció, subdividida en àrees temàtiques, és un espaci a disposició dels estudiosos i apassionats de la llengua i de la cultura catalana de l’Alguer que poden publicar, per una platea constituïda dels catalanoparlants, estudis, artículs i reflexions. I al mateix temps siguerà un instrument útil i de fàcil accés per qui vol trobar documentació a damunt de l’Alguer i de la sua cultura. És prevista la publicació d’artículs de llengua, literatura, història, medecina, art, arquitectura, toponomàstica, tradicions, actualitat, etc., amb la col·laboració de diversos autors com acadèmics, estudiants i apassionats que volen tractar diverses temàtiques relacionades amb l’Alguer i el territori. Oltres a això  trobaran espaci notícies dels Països catalans, sobretot aquelles publicades de la pàgina web d’Òmnium Cultural. Tots los continguts, primer d’ésser publicats, són valutats d’un comitat científic, de manera de donar homogeneïtat  lingüística i continuïtat a les temàtiques tractades.