Calendari en alguerés 2023

L’Òmnium Cultural de l’Alguer ha publicat lo Calendari en Alguerés 2023.

L’argument del Calendari d’enguany és la toponomàstica de l’Alguer vella. Carrers, carrerons, places i placetes del cor de la ciutat tenen u o més noms en alguerés que no sempre corresponen amb el nom oficial en italià. Noms antics o noms populars que fan referiment a personatges de la història de l’Alguer, o a edificis (sobretot iglésies) que ara no hi són més o altro. No tots, sobretot los més joves, coneixen l’orígine del nom en alguerés, també si lo veuen escrivit en les tantes targues en ceràmica atacades a les parets dels palaus. I per això en lo Calendari en alguerés 2023 s’és volguda donar l’explicació de l’orígine de alguns de aqueixos topònims. Tot acompanyat de fotos a colors.

Los textos i les fotos són de Carla Valentino, vicepresidenta de l’Òmnium Cultural de l’Alguer.

Aqueixa publicació vol ésser un exemple de “ús normal” de la nostra llengua, no sol en forma oral ma també en forma escrita. L’alguerés, lo català de l’Alguer, pot ésser emprat en tots los àmbits i, com en aqueix cas, també per recontar notícies i curiositats a damunt de la toponomàstica urbana, emprant un llenguatge divulgatiu comprensible per tots, a mesura de les famílies alguereses, i no sol.

Lo Calendari, oltres que en les llibreries de l’Alguer, se pot comprar en la sede de l’Òmnium Cultural de l’Alguer, al carrer de la Marmora 64, lo dimecres de les quatre i mitja a les set de la tarda, lo dijous de les 10 a migdia i de les quatre i mitja a les set, lo divendres de les deu a migdia. Per més informacions se pot escriure a: omnium.alguer@gmail.com